2012. május 28., hétfő

Egy gólyafi története két rövid epizódban

Első:
Három, már szépen tollasodó gólyafióka piheg a nyári rekkenőségben. Meleg van a fészekben, anyjuk nemrég locsolta le őket a begyében hozott vízzel, de az enyhülés rövid ideig tartott, szájuk megint nyitva, lihegnek ismét. Egyszercsak fura hang üti meg fülüket, nehéz tárgy csapódik a fészek oldalához. Ijedtükben mindhárman leeresztik fejüket, nyakukat kinyújtva lapulnak. Az ismeretlen csillogó tárgy lassan föléjük emelkedik, inog majd nyikorog és felbukkan mögötte egy emberi fej. Ismerős forma, de eddig csak fentről és távolról látták...
No, ez voltam én, 2004 július 3-án, ahogy a csomaközi egyik gólyafészek ifjú lakói láthattak. Mint 2002 óta minden évben, akkor is (Babos Kriszta segédletével) meggyűrűztük a falu összes fészkének fiókáit, az akkoriban használt ELSA típusú gyűrűkkel. A gyűrű újdonsága közé tartozott az egyedi formája (belül henger, kívül hatszög), ami a távcsővel való leolvasást hivatott megkönnyíteni. Annyi hely volt a külső oldalakon, hogy még a Milvus Csoport e-mail címét is fel lehetett tüntetni rajta, a gyors információkérést megkönnyítendő.
A gyűrűzés folyamata ekkor már gyorsan és rutinosan ment. A létra becipelése az udvarra és kitámasztása volt inkább időigényes, a fészekhez érve csak gyorsan rápattintottam a lábakra a két félből álló gyűrűt, lemértem csőrük hosszát és mire a fiókák felocsúdtak, már hűlt helyünk volt.

Második:
A 2004-ben jelölt fiókák egyike idén ismét felbukkant, születési helyétől légvonalban csupán 26 kilométerre. Május 19-én Barna János figyelt fel a gyűrűt viselő madárra és értesítette róla az MME Madárgyűrűzési Központját, majd néhány nap múlva Barcánfalvi Péter erősítette meg az általa látottakat. Ezzel ő lett az általam jelölt legidősebb ismert fehér gólya, jelölése és visszalátása között 7 év, 10 hónap és 17 nap telt el.



View 70352 gólya visszafogás in a larger map


Néhány, 2004-ben készített fotó:

2 megjegyzés: