2011. november 30., szerda

Teremavató: Kis Béla gerinctelen állattani laboratórium

November 29-én volt tanárunk nevét vette fel a gerinctelen állattani gyakorlati terem. Kis Béla bácsi már nyugdíjasként oktatta évfolyamunknak a Rovartan tárgyat. Elkísért bennünket az első éves gerinctelen terepgyakorlatra Bélavárára és velünk tartott a hajdani Öko Stúdium Társaság által szervezett nyári terepgyakorlatra is. Közben fáradhatatlanul gyűjtött elmaradharatlan hálójával és magyarázott ha a fogásról kérdeztük.

A teremavató meghívójának rövid ismertetője:


dr Kis Béla (1924.02.15 Nagyenyed — 2003.11.29 Budapest)
Oktatóként és kutatóként mindvégig egyetemi keretek között tevékenykedett. Előbb a Bolyai Tudományegyetemen tanársegédként (1950-1957), majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Állattani Tanszékének oktatójaként, ahonnan 1984-ban adjunktusként vonult nyugdíjba. Utólag, a kilencvenes években, tudományos érdemeinek elismeréseképpen tiszteletbeli egyetemi tanári titulussal tüntették ki.
Kutatóként dr. Kis Béla számos szaktanulmány (106), három könyv és két egyetemi jegyzet szerzője, több tudományra új rovarfaj leírója: 15 álkérészfajt (Plecoptera), nyolc egyenesszárnyú fajt (Orthoptera), öt recésszárnyú fajt (Neuroptera) és egy poloskafajt (Heteroptera) fedezett fel.


A megnyitón készült fényképek (a régi diákat ifj Kis Béla vetítette):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése